Fly og sponsing

Det er interessant å se hvor hardt flybransjen går inn i idretten med sponsormidler og da spesielt når det gjelder fotball. Noen av verdens største klubber i denne verdensomspennende sporten har blitt sponset av velkjente og store internasjonale flyselskaper.

Påfallende ofte er disse flyselskapene fra arabiske land, og det har faktisk vært en del tvist og ‘drittslenging’ angående dette temaet. Kritikken har gått på at lag fra vesten godtar disse selskapene fra land der hvor menneskeretter ofte blir nedprioriert, uten å så mye heve stemmen mot dem.

Svaret på hvorfor klubbene godtar dette er jo helt enkelt: money talks! Interessen for fotball er enorm over hele verden og derfor er de beste klubbene attraktive sponsorobjekter for disse megaselskapene. Flyselskapet Emirates alene sponser klubber som Arsenal, AC Milan, Benfica, Paris St. Germain, Hamburger SV, Olympiakos og naturligvis Real Madrid – selve klubbkalven!

Hva tror du en slik portefølje koster Emirates hvert eneste år? Beløpene er vanvittig høye, og dette er bare innen fotball! Selskapet sponser også Rugby, Tennis, hesteløp, Golf, Cricket og mye mer.

Flyselskapet Etihad er naturligvis også med på sponorfesten, og her er det klubber som Manchester City, Melbourne FC og New York som er i førersetet, i tillegg til andre idrettsarrangementer som for eksempel F1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix.

Som du skjønner så koster det nok flesk å være med på dette partyet, det er det nok ingen som er i tvil om.

Og forresten: glem for all del ikke Qatar Airways som er en av hovedsponsorene til den katalanske gigantklubben FC Barcelona. Det er sikkert ikke gratis dét heller.

I en artikkel i Dagbladet som omhandlet problematikken omkring arabiske flyselskaper og sponsing står følgende tankevekker å lese:

Qatar Airways er eid av det samme regimet som, sammen med FIFA, skal arrangere VM i 2022, og som er blitt og blir kritisert hardt for brudd på menneskerettighetene, i denne sammenheng særlig behandlingen av fremmedarbeidere i forbindelse med bygging av stadioner og infrastruktur.

Er det ikke slik at regjerende Champions League-vinner Barcelona stilltiende aksepterer situasjonen i Qatar?

Den nye treårsavtalen med Qatar Airways skal ifølge økonomimagasinet Forbes gi Lionel Messis arbeidsgiver over 700 millioner kroner i året. Det er ikke veldig mange som uttrykker seg negativt om Barcelonas valg av sponsor.

700 millioner kroner i året… hva tenker du om saken?